HockeyNews
PLUS

Veckans SHL: ”En framtida skyttekung vi ser blomma ut?”

(15868) Veckans lag
Bildbyrån

Publicerad: 19 oktober 2020

FacebookXWhatsApp

Äntligen har det blivit måndag och det betyder att HockeyNews.se:s reporter, Mattias Persson sammanfattat det hetaste från den gångna veckan i SHL och plockat ut en femma som stått för enastående prestationer.

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey


Veckans lag


Målvakt:

Arvid Holm, Färjestad
Kommentar: 
Den här veckan var det extremt svårt att ta ut veckans målvakt. Men jag landar till slut i att det blir Arvid Holm ändå, trots att Brynäs Samuel Ersson snodde segern från Rögle i torsdags. Arvid Holm räddade 36 av 37 skott mot Skellefteå och följde upp det med att hålla nollan mot Frölunda i lördags. Keepern har börjat ta fram fjolårsformen och det är ett oerhört viktigt besked för Färjestad. 

Backar: 

Pontus Näsén, Oskarshamn
Kommentar: 
Först stod backen för sina två första SHL-mål i 5–2 segern mot Leksand i torsdags och därtill noterades han för en assist. Sedan följde han upp det med ytterligare en assist i förlusten mot Örebro i lördags. Näsén har växt med större ansvar och ser ut att vara på väg mot ett genombrott. 

Erik Gustafsson, Luleå
Kommentar: 
Erik Gustafsson gör sällan en dålig insats för Luleå. Men det var längesen jag såg honom så bra som han är nu. Han spelar med stor pondus och är hur stabil som helst, samtidigt som han låter sina backkollegor sticka i väg på offensiva rejder. Det känns nästan kassaskåpssäkert när backen är inne på isen. Borde vara given i nästa Tre Kronor-trupp, trots att han börjar komma upp i åren. 

Forwards:

Jacob Josefson, Djurgården
Kommentar:
 Djurgårdskaptenen var rejält skadedrabbad ifjol och missade även delar av årets försäsong, men nu börjar 29-åringen hitta tillbaka till de höjderna han höll under sitt första år i Djurgården. Josefson leder juniskedjan med William Eklund och Alexander Holtz på ett lysande sätt. Den gångna veckan blev det tre poäng under veckans två matcher. 

Jack Drury, Växjö
Kommentar: 
Inför den gångna veckan stod Jack Drury på noll poäng på sex spelade matcher, och 20-åringen har stundtals kritiserats för sitt spel. Nu har det lossnat. I veckan som gick stod amerikanen för fyra poäng på två matcher, där tre av dem kom i 5–1 segern mot Brynäs. Sedan han parades ihop med Emil Pettersson har hans offensiv fått sig en rejäl push. Positivt för Växjö, som nu har en större bredd i sin offensiv. 

Jonatan Berggren, Skellefteå
Kommentar: 
Det är svårt att inte ta ut Jonathan Berggren i veckans lag. Forwarden imponerar vecka efter vecka och återigen var han stark bidragande till lagets två segrar. Nu är 20-åringen tvåa i SHL:s poängliga med sina 13 poäng på nio matcher. Det är inget annat än imponerande. 

Coach:

Thomas Berglund, Luleå
Kommentar:
Efter två raka suddenförluster i förra veckan åkte Luleå till Örebro och knep två poäng i torsdags, innan man slog Malmö i en perfekt bortamatch i lördags. ”Bulan” har en oerhört bred trupp att tillgå och har nu fått igång alla fyra femmor. 

Veckans…

Veckans AJ!

Offerviljan är det i alla fall inget fel på i Färjestad. Forwarden Oskar Bäck slängde sig längs isen och fick Frölundabacken Mattias Norlinders skott på sidan av magen. Ni som kan hockey vet att spelarna inte har särskilt mycket skydd just där, därför måste detta gjort extremt ont. Men som han avslutar intervjun i C More med: ”Det är rätt skönt med tre poäng också” 

Veckans felaktiga domslut

Emil Petterssons 3–1 mål mot Brynäs i lördags skulle inte ha godkänts. På videon går det att se att det är solklart offside när Emil Pettersson får pucken från Jack Drury. Jag förstår hela Brynäslägrets frustration och håller med om att det är märkligt att man inte tittar på det här målet på video innan man godkänner det. 

Veckans mål

Oula Palves 2–0 mål mot Skellefteå var oerhört vackert från start till mål. Kika på hur han först löser situationen i defensiven, innan han tar upp pucken i banan, blir trippad men på knä ändå lyckas få in pucken bakom Gustaf Lindvall. Så mycket detaljer, så många hockeyingredienser och så vackert. Se och njut!

Veckans fight

Det hettade till rejält i mötet mellan Oskarshamn och Örebro i lördags. Glenn Gustafsson satte in en tackling på IKO:s Oliver Joakim Larsen och det fick den danske backen att se rött. Larsen gav sig på Gustafsson och det utmynnade i en lätt liten fight. Bägge spelarna åkte på matchstraff för handgemänget. 

Veckans viktiga mål

Emil Heineman gjorde debut i SHL ifjol och då blev det elva matcher. Efter åtta matcher in på årets säsong och totalt 19 SHL-matcher kom till slut första målet för forwarden, som i 3–2 segern mot Rögle skickade in den så viktiga 2–2 kvitteringen i slutet på den andra perioden när han vallade in pucken via Johan Gustafssons baksida och in i mål. 

Veckans hyllning

Den 17-årige Luleåmålvakten Jesper Wallstedt har imponerat under sina tre matcher i SHL. Och hyllas de som hyllas bör. Efter straffsegern mot Örebro i torsdags hyllades keepern av C More-studion och jag kan bara instämma i det de säger. Det är ruskigt imponerande att som så pass ung målvakt komma in och storspela i SHL. 


Veckans hattrick 

Fredrik Forsberg öste in mål i HockeyAllsvenskan i fjol. På det spåret har han fortsatt även i SHL. I veckans seger mot Malmö stod han för SHL-karriärens första hattrick och nu har han gjort sex mål på sina nio matcher för HV71. Är det en framtida skyttekung i SHL vi ser blomma ut? Ja, det är inte helt omöjligt. 

Veckans räddning

Hugo Alnefelt stod för en sanslös räddning i mötet mot Malmö i torsdags, när han på ett spektakulärt sätt slängde sig med hela överkroppen och räddade Malmöforwarden Jan-Mikael Järvinens skott. Titta och njut!

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!